19.6.2010

Arvid Nordqvist: Franskrost

Kahden ystäväni innottamana ostin paketin tätä kiitettyä kahvimerkkiä. Nämä kaksi kaveria kuuluvat harvoihin, joita voin kuunnella kahviasioissa.

Paketin aukaisu.
Paketin avaamisen jälkeinen aromi kertoo aika paljon kahvin maun voimakkuudesta. On sanottava, että oli hienoinen pettymys. Vertailukohtana pidettäköön Presidentin Tummaa. Siinä, missä Presidentti-paketti avattessa lehauttaa erittäin täyteläisen ja jotenkin makean tuoksun ilmoille, tämä paketti oli aika vaisu. Jos en tietäisi paremmin, luulisin paketin olevan ainakin puoli vuotta vanha, niin heikoksi jäi alkuaromi. Toisaalta se vähäinen aromi, mitä sieltä sai irti, oli varsin hyvä. Selvästi tummaa paahtoa.

Karkeus.
Onhan kyseessä suodatinjauhatus, mutta silti mielestäni olisi saanut olla hienompaa. Eihän näin tummasta kahvista saa lähellekään kaikkea irti jos se jätetään noin karkeaksi. Arvioidessani karkeutta katson puruja ennen kahvin tippumisen ja sen jälkeen. Varsinkin jälkeenpäin, siis kastunutta purua katsellessa näkee aika hyvin kuinka tiiviisti se on pakkautunut, ja voi arvioida karkeutta.

Kahvin tuoksu.
Niinkuin jauheen tuoksukin, tämäkin oli aika heikko. Hyvä tuoksu kylläkin, mutta liian heikko.

Maku.
Nordqvist-kahveista on ennenkin jäänyt sama vaikutelma. Eli maku on vahva, mutta ei kestä kauan. Maku itsessään on hieman kitkerä, ei kuitenkaan liian. Maistuu hyvältä suussa. Verrattuna Presidenttiin, maistui hyvältä myös päivällä, kun makuhermot on jo heränneet. Presidentin Tumma jää usein aika vetiseksi ja jopa vähän Juhlamokkamaiseksi, kun sitä juo päivällä. Franskrost ainakin päiväkahvina on parempaa kuin Presidentin Tummapaahto.

Vertailu muihin ranskalaisiin paahtoihin.
Paras kahvi, mitä olen koskaan juonut on Starbucksin French Roast. Parisien, Pauligin vastine, on myös hyvää rankalaista paahtoa ja sitä mielelläni joisin enemmänkin jos hinta olisi vähän alhaisempi tai jos sitä voisi ostaa papuina. Asteikolla 1 - 10 arvioisin kyseiset kahvit seuraavasti:
10 French Roast
8 Parisien
7 Franskrost

Hinta/laatu.
500g paketin hinta oli 5 senttiä enemmän kuin Presidentin Tummapaahdon. Tummapaahto on kahvi, josta hyvällä mielellä maksaisin 3e, perushinta kaupoissa on noin 3,5e. Koska Franskrost on suurinpiirtein samanhintaista, sanoisin hintalaatusuhteen olevan parempi (Tummapaahto ei tosin varsinaisesti kuulu ranskalaisten paahtojen valikoimaan). Franskrostia ostaisin vaikka hinta olisi euron kalliimpikin (4,5e).

Ostanko uudestaan?
Ehdottomasti.

Tarjoanko muille?
Kyllä! Hinta ei todellakaan ole paha.

4 kommenttia:

  1. Tänä aamuna join myös aamukahvina Franskrostia. Oli todella hyvä. Täysin erilainen maku kuin Presidentin Tummapaahdossa, mutta toimii myös aamulla. Ei aiheuta kitkerän kahvin aamunärästystä. Kuten jo sanottu, edullinen, hinta/laatu-suhteeltaan erittäin onnistunut ranskalainen paahto.

    VastaaPoista
  2. Täällä Jussi Palomäki, Kuopio.
    Täällä on tänä aamuna tehty todellista historiaa..
    Armottomassa testissä on ollu Arvin Nordquistin "rolls roycea", CLASSIC festivita.
    Tulokset luettavissa, kun todellinen Testaajien Emälehmä saa tämän em.paketin keittiöönsä.

    Sen verran on kuitenkin sanottava, että kahvi on aivan LOISTAVA! Tätä ihanuutta ei siis ole myytävänä suomessa. Tukholmasta paketin saa hintaan a.25 ruotsin kruunua. Ensi"puraisusta" tulee todella paljon mieleen starbucksin tummimmat yksilöt.. Kivasti kitalaessa kutitteleva jälkimaku kertoo, että kahvi on todella TUMMAA=)!

    VastaaPoista
  3. Pitääpä maistaa. Tänään erään siperiantiikerin luona join kupillisen (runsaammanpuoleisen) Italian Roastia. Se on vaan niin ehtaa. Enemmän kuin ehtaa, se on kaunista, taidetta, kutkuttava elämys, uskollinen ystävä. Se paransi kipeän kurkun. Ne ylösnousevat kuumat ja voimakkaat höyryt vaan on hyväks myös kipeälle kurkulle. Koskahan sitä saa Suomesta? Voi Pauligin salaliitto!

    VastaaPoista
  4. Suomesta ei paljon ranskalais paahtoja löydä ja tiedän vain 3 niille antaisin arvosanaksi:
    Paulig Parisien 9
    Löfbergs Lila Crescendo 8
    Arvid Nordquist Classic Franskrost 7

    VastaaPoista