27.6.2010

Pannukahvi

Aina toisinaan ihmisen on syytä palata juurilleen. Itse tein sen eilen kun keitin kunnon vanhanajan pannukahvit, käyttämällä pannua, joka on valmistettu aikanaan isoisoisäni-kupariyrityksessä.

Kahvi.
Presidentin pannujauhatus oli käytössä syystä, että kovin montaa muuta pannujauhatuskahvia ei Suomesta saa. Tämä oli virhe. Nyt jälkikäteen ajateltuna tuli mieleen, että olen keittänyt pannukahvia itse jauhetuista pavuista, jotka olivat selvästä hienompaa purua. Se oli toiminut aiemmin. Nyt maku oli liian Presidentimäinen. Ja Pauligin mittarin mukaan paahtoasteen (1, Tumma paahto 3) pienuus oli liiankin selvästi maistettavissa.

Maku.
Pehmeä, jopa makea. Hyvin erilainen maku, kuin muilla menetelmillä kahvia valmistettaessa. Olisi pitänyt käyttää tummempaa paahtoa.

Tuomio.
Ehdottomasti varteenotettava vaihtoehto valmistaa kahvia suuremmalle porukalle, kun haluaa päästä vähän vanhanajan fiilistelyyn. Päivittäiseen käyttöön liian työläs. Kannattaa unohtaa kaupan pannujauhatukset ja käyttää kahvia, mikä on tummaa ja voimakkaan makuista, koska kiehautusmenetelmä tekee kuitenkin kahvista makeampaa.

1 kommentti:

  1. kantahämäläinen29.6.2010 klo 18.05

    Ennemmin sitä joi kuin "silmäänsä pisti". Sanonta on peräisin eräältä peräpohjalaiselta tosi iäkkäältä lähisukulaiselta. Tiedä sitten mitä tarkoittaa oikeasti. Oli juotavaa,sain nääs olla maistamassa, mutta totta - työlästä valmistaa ja makeaa. Hiukan liian vaalea paahto....?!Ei päivittäiseen käyttöön.

    VastaaPoista